Categorie: levenswijze
Publicatiedatum: x

Deel 2:

 • Wat ik heb geleerd
 • Wat er is veranderd

Je kent het misschien wel: ruim de tijd hebben om iets te doen, maar uiteindelijk beginnen wanneer de deadline bijna in zicht is. Uitstelgedrag weerhoudt je ervan om vooruit te gaan. Dit kan zorgen voor enorme frustratie (vooral voor mensen die enorme waslijsten met taken en doelen hebben).

Waar komt het vandaan?

Na wat research te hebben gedaan, ben ik op de volgende oorzaken van uitstelgedrag gekomen:

 • Men is zich van tevoren niet bewust van hoeveel tijd het kost om de opdracht te voltooien
 • Gebrek aan energie
 • Gebrek aan interesse
 • Gebrek aan korte termijndoelen
 • Faalangst
 • Men stelt te hoge eisen aan zichzelf (perfectionisme)
 • Men is bang om beoordeeld te worden
 • De taak is niet duidelijk
 • Men is bang voor het onbekende
 • Men heeft het gevoel over onvoldoende kennis te beschikken

De volledige bronnen zijn hier (http://web.mit.edu/ariely/www/MIT/Papers/deadlines.pdf), hier (http://waitbutwhy.com/2013/10/why-procrastinators-procrastinate.html), hier (http://www.psychfysio.nl/2_15_3/), hier (http://www.kuleuven.be/ck/1999/04.pdf), hier (http://www.psychologicalscience.org/index.php/publications/observer/2013/april-13/why-wait-the-science-behind-procrastination.html) en hier (https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=20&ved=0ahUKEwjppYvyl4LKAhUEiQ8KHfHZD5Y4ChAWCFswCQ&url=http%3A%2F%2Fwww.maastrichtuniversity.nl%2Fweb%2Ffile%3Fuuid%3D6a31b7cf-85ce-4663-9c06-fb8519130dce%26owner%3D120e48a8-9d16-4ea2-bb3d-c7fa0824758c%26contentid%3D3693751&usg=AFQjCNEZ3gpqSzSfSbleTijlbgvpXrPWfA&cad=rja) te vinden.

Makkelijk aan te pakken?

Het internet barst van de tips tegen procrastinatie. Tips zoals:

“Wees minder perfectionistisch.” “Doe alles in intervallen van 20 minuten.” “Geef jezelf een beloning nadat je de taak hebt afgerond.”

Ik heb mijn twijfels of, vooral als je kijkt naar de oorzaken van uitstelgedrag, deze tips wel echt werken. Krijg je, wanneer je iets echt niet wil doen, maar jezelf een reep chocola of (wat extremer) een nieuwe telefoon belooft ineens wel zin om aan de slag te gaan? Kan je jezelf op zo’n simpele manier aan het werk krijgen?

“Ik heb echt geen zin om het hele huis schoon te maken.” “Ik geef mezelf een nieuw paar schoenen wanneer ik het hele huis heb schoon gemaakt. Nu heb ik ineens wel zin om het huis schoon te maken.”

 • Voor mij zou dit werken
 • Voor mij zou dit niet werken

 

 

Voor mij hebben dat soort tips in ieder geval nooit gewerkt. Ik heb het gevoel dat de neiging om uit te stellen bij mij veel dieper ligt. Hoewel mijn uitstelgedrag niet meer zo erg is als een paar jaar terug, kan het nog een stuk minder. Ik heb immers nog een hoop dingen die ik wil leren, doen en bereiken. Daarom ga ik de strijd tegen procrastinatie aan. Ik wil nooit meer uitstellen.

Hoe wordt deze strijd gevoerd?

Aan de hand van de eerder genoemde oorzaken van uitstelgedrag, stel ik mijn plan op. Niet alle oorzaken zijn op mij van toepassing, maar ik schrijf dit niet alleen voor mezelf. (Stel je zelf ook veel uit? Klinkt dit zo herkenbaar dat je daarom al meer dan de helft van dit artikel hebt gelezen? Doe mee! :D) Ik zal (zonder uit te stellen) dit plan een maand lang volgen en daarna kijken of het plan op sommige punten misschien aangescherpt moet worden. Misschien ga ik nog meer uitstellen. Misschien wordt het een enorm succes. We zien het over een maand.

 • Men is zich van tevoren niet bewust van hoeveel tijd het kost om de opdracht te voltooien
  Deel de opdracht in verschillende kleine opdrachten en geef die kleine opdrachten tussentijdse deadlines. Omdat je niet weet hoe veel tijd het kost om de opdracht te voltooien, zou je rond een tussentijdse deadline al het gevoel moeten hebben dat je onder druk staat. Dat gevoel dat je normaal gesproken krijgt wanneer je je opdracht af moet hebben, omdat je het hebt uitgesteld. Je weet niet hoe lang je over de opdracht zal doen, dus neem geen risico en houd je aan je planning!Valkuilen:
  Als je de neiging hebt om veel tijd te besteden aan het plannen zelf, omdat je teveel subtaken uitwerkt, verdeel je hoofdtaak dan standaard in (maximaal) 5 subtaken.
  Geef jezelf de tijd. Vooral wanneer je niet weet hoe lang je over je opdracht zal doen. Plan zo ruim mogelijk
 • Gebrek aan energie
  Wat voor mij goed werkt is op vaste tijden gaan slapen, op vaste tijden opstaan, erop letten dat je regelmatig eet en, indien nodig, vitaminepillen slikken. Regelmatig sporten hielp hierbij ook. (Het werkte goed, tot ik een paar keer in verband met school wat nachten had doorgehaald. Daarna kwam ik terecht in een soort vicieuze cirkel van uitstellen, “power naps” nemen en vervolgens weer laat opblijven omdat ik nog dingen moest doen en de hele dag niks had uitgevoerd. Als ik mezelf op de een of andere manier niet toe sta om in die vicieuze cirkel terecht te komen, zal er niks aan de hand zijn. Die vicieuze cirkel hangt natuurlijk samen met andere oorzaken van procrastinatie.) Ik ben natuurlijk geen arts of bioloog of zo, maar het internet biedt een hoop informatie. Hier zijn een paar sites met wat meer informatie: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigue-fighting-tips http://www.gezondheidsnet.nl/slapen/waarom-je-steeds-zo-moe-bent http://www.livestrong.com/article/348427-how-to-treat-lack-of-energy-enthusiasm/
 • Gebrek aan interesse
  Dit kan je op verschillende manieren aanpakken:
  1) Zoek naar een deel van de taak die je wel interesseert. Als je daarmee begint kan je op het moment dat je (volledig) geconcentreerd bezig bent makkelijker taken uitvoeren die je minder interesseren
  2) Gewoon beginnen. Niet erbij stil staan wat voor een verschrikkelijke taak het is. Ook niet eerst een Youtube filmpje kijken voordat je begint. Verstand op nul en aan de slag.
  3) Als je wat minder snel geneigd bent om uit te stellen, maar nog steeds er tegenop ziet om je opdracht te doen, zou je de eerder genoemde tips kunnen gebruiken. Zoals werken in intervallen van 20 minuten.
 • Gebrek aan korte termijndoelen
  De oplossing voor dit probleem lijkt simpel: zorgen voor meer korte termijndoelen. Ik vermoed echter dat er een samenhang is tussen dit probleem en een ander probleem uit de lijst, juist omdat de oplossing zo voor de hand ligt. Misschien is het handig om te kijken bij “Men is zich van te voren niet bewust van hoeveel tijd het kost om de opdracht te voltooien”.
 • Faalangst
  Ik ben geen expert als het gaat om faalangst, en vind mezelf daarom ook niet de juiste persoon om hier een advies over te geven. Wel heb ik een paar andere bronnen waar ze verstand van zaken hebben:
  http://www.allesoverfaalangst.nl/ http://www.allaboutcounseling.com/library/atychiphobia/ http://www.fearof.net/fear-of-failure-phobia-atychiphobia/ http://psychologyofsuccess.org.uk/overcoming-the-fear-of-failure/
 • Men stelt te hoge eisen aan zichzelf (perfectionisme)
  “Gewoon geen hoge eisen stellen” is hiervoor te simpel. Ik weet zelf niet veel over perfectionisme, hoewel ik wel een paar perfectionistische trekken heb, maar hier weten ze er wel meer over:Het gaat er dus om dat je …
 • Men is bang om beoordeeld te worden
  Over beoordelingsangst weet ik niet heel veel. Daarom ben ik niet de aangewezen persoon om hier tips over te geven. Hier heb ik wel wat tips gevonden:
 • De taak is niet duidelijk
  Heb je een opdrachtgever: vraag hem/haar dan om hulp.
  Ben je op jezelf aangewezen: zoek dan op het internet naar informatie over de taak, zoek naar andere mensen die de taak al eens eerder hebben uitgevoerd (of verslagen hiervan) of vergelijk andere opdrachten die je zelf al eens eerder hebt uitgevoerd met je huidige opdracht en zoek naar overeenkomsten. Je zou ook kunnen beginnen met het deel dat je wel snapt. Wanneer door het beginsel het eindresultaat enigszins wordt geschetst, kunnen eventuele onduidelijkheden namelijk weggenomen worden.
 • Men is bang voor het onbekende
  Zelf weet ik hier niet veel over, maar hier gelukkig wel:
 • Men heeft het gevoel over onvoldoende kennis te beschikken
  Als je op tijd begint, kan je jezelf de ruimte geven om wat research te doen voordat je aan de slag gaat. Een andere mogelijkheid is om niet te veel te peinzen over de opdracht zelf, maar – net zoals bij “Gebrek aan interesse” – gewoon te beginnen. Misschien heb je niet zo veel kennis nodig.

Andere dingen die bij mij eerder geholpen hebben zijn:

 • Alle vormen van afleiding vermijden (concentratieproblemen)
  Notificaties op je telefoon, de televisie, luide muziek, mensen die te veel praten: als je snel afgeleid wordt zijn deze zaken in de strijd tegen procrastinatie niet gewenst. Een rustige plaats zoals een bibliotheek zou misschien een goede oplossing kunnen zijn tegen concentratieproblemen (vooral de stilteruimte!). (Wanneer ik andere mensen zie blokken kán ik gewoon niet anders dan zelf ook gaan blokken.)
  Afleiding tegengaan vergt veel discipline. Voor mij werkt het wanneer ik gewoon ver uit de buurt van mijn bronnen van afleiding ga zitten. Dit hoeft daarentegen niet voor iedereen te werken. Hier heb ik nog wat andere tips gevonden:
 • Zorgen voor een stok achter de deur
  Betrek een ander bij het tegengaan van je uitstelgedrag. (Door dit artikel te schrijven en te zeggen dat ik dit een maand zal doen en vervolgens verslag te leggen heb ik ook een enorme stok achter de deur.) Zo heb je iemand die eventueel een oogje in het zeil kan houden. Als je niemand kan vinden die je kan helpen kan je me gerust een mailtje sturen: dominique (@) theapprentice (.) nl.

Vandaag, *datum*, begin ik, Dominique Elia, aan de strijd tegen procrastinatie. De komende maand ga ik proberen me aan de bovenste 7 kernpunten te houden. Wordt dit een succes of een drama? Ik laat het je weten.

Doe je mee? Dan ben ik erg benieuwd hoe het bij jou gegaan is. Let me know! J Tips zijn ook altijd welkom.

Op de hoogte blijven? Klik dan hier. Of abonneer je op de nieuwsbrief.